Pagini

Ce sunt galmele la anvelope, cum si de ce apar

Ce sunt galmele la anvelope si de ce apar


Galma este o umflatura care apare pe lateralul anvelopei ca urmare a rupturii structurii metalice interioare sau ca urmare a deformarii plastice.
In cele mai multe cazuri galma apare pe o anvelopa cand se trece cu viteza peste o groapa, atunci cand nereusind sa o evite soferul incearca sa incetineasca dar franeaza brusc in groapa si astfel loveste pneul intr-un punct fix si la urcarea brusca a bordurilor.
Deformarile plastice apar atunci cand autovehiculul sta prea mult in parcare si astfel toata greutatea masinii apasa pe o singura parte a anvelopei.
Sunt foarte rare cazurile in care apar galme sau vergeturi din cauza unui defect de fabricatie, caz in care producatorul il despagubeste pe client; in alte cazuri pot aparea galme, rupturi sau explozii la anvelope atunci cand nu se tine cont de indicele de greutate dar asta se intampla mai des in cazul transportatorilor de marfa.

Se mai pot folosi anvelopele cu galme?

Teoretic anvelopa cu galma trebuie inlocuita pentru ca poate ceda oricand.
Practic puteti folosi mult si bine o astfel de anvelopa daca mergeti mai mult in oras, si daca nu va deranjeaza faptul ca roata este in permanenta dezechilibrata (ceea ce inseamna trepidatii in volan si in cazul utilizarii pe termen lung aparitia unor defectiuni la autovehicul).
Mult mai periculos este la rularea cu viteze mari, cand anvelopa poate exploda si se poate pierde controlul directiei autovehiculului.

Multe galme sau ciupituri pot aparea pe partea ascunsa a anvelopei, cea care nu se vede atunci cand este montata pe masina si de aceea este recomandat sa verificati periodic starea anvelopelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu